Palaa takaisin

Akselin käytävälle maalataan muraali

Kauppakeskus Akseli panostaa asiakasviihtyvyyteen taiteella – kehitteillä 40 metrinen muraali

Huhtikuussa maalattava teos on jatkumoa kaupunkikulttuuria tukevaa ja monipuolistavaa toimintaa, jota Akseli haluaa osaltaan Mikkelin keskusta-alueelle tarjota. Edellisvuoden lokakuussa Akselissa järjestettiin nuorille suunnattu maalaustapahtuma, jossa heidät kutsuttiin maalaamaan oman näköistä kaupunkikuvaansa Akselin seinäpintoihin. Tähänkin kehitteillä olevaan, valtavaan teokseen mikkeliläisten on ollut mahdollista vaikuttaa ennakkoon aiemmin järjestetyssä ideakilpailussa. 

Muraalissa pala Saimaata ja historiaa

Isovanhempani asuivat eläkevuotensa Mikkelissä, joten oma kosketuspintani Mikkeliin on vahvasti värittynyt kaiken tuon ukin ja mummin kanssa vietetyn yhteisen ajan kautta. Ukkini oli kova shakin pelaaja. Hän opetti minulle ja sisaruksilleni, sekä kaikille serkuilleni tuon hienon strategisen pelin säännöt. Yleensä tavatessamme minun piti aina jossain välissä koettaa josko ukki vihdoin taipuisi shakkilaudalla. (Sitä päivää ei muuten koskaan tullut.)

Shakin lisäksi ukkini tykkäsi myös korttipeleistä ja tapasi käydä Mikkelin Klubin skruuvi-illoissa. Itse näen nämä strategiset pelit vahvasti heijasteisina siihen narratiiviin, jonka keskiössä on isovanhempiemme elämä ja kertomukset sotavuosilta. Mittelöön asettuneet shakkinappulat todistavat samalla Mikkelin historiallista asemaa päämajakaupunkina ja strategisena keskuksena. 

Shakkinappulat vaativat siis saada esiintyä tarinan välittäjinä ja toimijoina teoksessani. Shakin mitättömin nappula on sotilas tai moukka; kuin kuka tahansa meistä. Moukkaan on mielestäni jotenkin helppoa samaistua. Toisaalta moukka voi myös kukoistaa ja kehittyä jopa kuningattareksi jos vaan onnistuu selviämään laudan toiseen päätyyn. Laitetaanpa siis näitä moukkia nyt sitten uimaan Saimaaseen tai hiihtämään Saimaan jäälle.

Mikkeliläisillä oli myös mahdollisuus esittää toiveita muraalin aiheeksi. Näistä toiveista poimin mukaan usemmankin kokonaisuuteen sopivan aiheen. Osa teoksen shakkinappuloista saattaa esimerkiksi muistuttaa olomuodoltaan Naisvuoren näköalatornia, Marskin patsasta tai Astuvansalmen kalliomaalausta.

Myös Saimaata toivottiin kuva-aiheeksi ja se saikin luvan antaa puitteet koko teokselle. Teoksessa näkyy vuodenaikojen vaihtelu, eli Saimaa talvella ja kesällä.

Talvisen Saimaan jäällä voidaan nähdä yksinäinen pilkkijä. Toisaalta pilkkijä ei olekaan yksin vaan hänellä on norppa seuranaan. Pilkkiessä sitä ehtii ajatella avaralla jäällä kököttäessään yhtä ja toista. Liekö norppakaan oikeasti kalaseurana vaiko vain ”Nestorin” mielessä. 

Kesäisen Saimaan puolella saaret nousevat järvestä tummina. Yksi saarista näyttäisi olevan jättiläismäinen hirvi ylittämässä järvenselkää ja korostamassa omalla ylimaallisella olemuksellaan luonnon suuruutta. 

-Topi Ruotsalainen, taiteilija

Muraalin toteutuksesta vastaa kaupunkikulttuuriin ja taiteeseen erikoistunut Helsinki Urban Art ry.
Yhdistys on tehnyt Helsingin Pasilaan kokonaisen katutaidekaupunginosan, ja maalannut muraaleja pääkaupunkiseudun lisäksi eri puolille Suomea. Helsinki Urban Artin tavoitteena on tuoda taidetta ja kulttuuria ihmisten arkeen, ja antaa ihmisille mahdollisuus luoda mielenkiintoisempaa ja viihtyisämpää kaupunkiympäristöä. Melkein minkä vain pinnan voi nähdä resurssina ja mahdollisuutena johonkin uuteen, ja taiteen avulla myös helposti unohdetuista kulmista voidaan tehdä nähtävyyksiä.

Taiteilijaksi valittiin Topi Ruotsalainen, joka on Kuopiossa (1979) syntynyt kuvataiteilija ja taidemaalari. Hän on tullut tunnetuksi figuratiivisista öljyvärimaalauksista, joissa hän kuvaa ihmistä. Ruotsalaisen ihminen on usein tilassa tai tilanteissa, yksin ja yhdessä, joukkoina ryhminä ja verkostoina. Näiden erilaisten ryhmittymien kautta Ruotsalainen nostaa esiin hienovaraisia kysymyksenasetteluja, jotka peilaavat ympäröivää yhteiskuntaa ja aikamme tapahtumia. Teoksista löytyy ihmishahmojen keskeltä usein myös jotain tavanomaisuudesta poikkeavaa, pieni symbolinen elementti, joka luo maalauksiin, milloin vinksahtaneen ja humoristisen, milloin uhkaavan ja latautuneen tunnelman”, Helsinki Urban Artin toiminnanjohtaja Jaakko Blomberg kertoo.

40-metrinen, pinta-alaltaan noin 100 neliön kokoinen muraali maalataan Akselin ja Toriparkin väliseen tunneliin. Näin kulkukäytävästä tulee viihtyisä ja elävä, omakohtaisella elämyksellä. Teoksen maalaus aloitetaan huhtikuun alussa ja sen arvioitu kesto on noin kaksi viikkoa. Taiteilijaa työssään on mahdollista seurata teoksen edetessä. Sitä ennen muraaliin on mahdollista antaa ideoita, joita taiteilija voi halutessaan työstää teoksen suunnittelussa. Akselissa voi alkuviikosta osassa kahviloita ja ravintoloita jättää ideoita teokseen paikan päällä. Yhteystietonsa jättäneiden kesken on tiedossa myös pieniä palkintoja.

Tuleva muraali lisää Akselin vahvaa taide- ja kulttuuritarjontaa entisestään. Ja näihin teemoihin edelleen panostamalla haluamme osaltamme mahdollistaa elävän kaupunkikeskustan ylläpitämistä ja kehittämistä. Kauppakeskus on helposti saavutettavissa ja siksikin luonteva paikka yhdistää ihmisiä myös taiteen avulla”, summaa Akselin omistajista Jukka Toivakka.